Archive | July 2009

Lirik Kembali Pulang – Kangen Band

aduhhhhhhhhhhhhhh layan lagu nih…huuuuuuuuuuuuuu sgt meruntum jiwa….

Bintang terlihat terang
Saat dirimu datang
Cinta yang dulu hilang
Kini kembali pulang

Lihatlah dia mulai bernyanyi
Coba merangkai mimpi
Cinta yang dulu pergi
Kini datang kembali

*
Wajahmu mengingatkanku
Dengan kekasihku dulu
Wajahmu mengingatkanku
Dengan masa laluku

Reff:
Kekasih yang dulu hilang
Kini dia telah kembali pulang
Akan kubawa dia terbang
Damai bersama bintang
Kekasih yang dulu hilang
Kini dia telah kembali pulang
Betapa senang kudendangkan
Dan takkan kulepaskan

Back to *
Back to Reff

images

Diawaki personil Dody [gitar], Andika [vokal], Tara [gitar], Lim [drum], dan Novry [bass], KANGEN Band awalnya dikenal di seputaran Lampung dan sekitarnya. Maklumlah, mereka memang berdomisili di bumi ruai jurai [ini julukan Lampung].
Band yang dibentuk 4 Juli 2005 itu, didirikan oleh Dody. Alasan memberi nama KANGEN Band, menurut Dody simpel saja, supaya orang yang mendengar lagu-lagu mereka selalu kangen untuk mendengar lagi. Meski terkesan ndeso, toh nama itu pula yang melejitkan mereka. Di Lampung, prestasi mereka lumayan. Mereka langganan juara festival musik. Sempat meraih tropi Walikota Lampung untuk Festival Indie Band dan membawa predikat best vokal dan best song tahun 2005 silam.

Dari karya sendiri yang mereka buat, beberapa lagu kemudian dikirim ke radio-radio. Lirik yang membumi, suara yang sudah akrab dengan publik Lampung, membuat KANGEN Band menjadi salah satu high request di radio-radio. Tak Cuma di Lampung ternyata, karena menyebar juga ke Palembang, Medan, malah menembus Sulawesi sampai Manado. Beberapa wartawan Jakarta sempat ‘kebingungan’ ketika liputan di Sulawesi dan ditanya soal KANGEN Band. “Siapa band ini, sampai semua bertanya?” celetuk beberapa rekan wartawan.

Sukses indie, KANGEN Band diendus oleh ‘bajakers’ [pembajak]. Meski belum pernah rilis album, tapi nyaris di semua lapak-lapak VCD dan CD bajakan, selalu memutar lagu-lagu band yang semua lagunya ngomong soal cinta ini. Sering dianggap merugikan, toh namanya terkatrol juga lewat bajakan ini. “Kami malah sering disebut band hantu, karena ada karya tapi bandnya sendiri belum ada albumnya,” sahut Dody sambil terkekeh. Gara-gara band ini juga, salah satu mall di Jakarta terpaksa membatalkan show case-nya, lantaran penonton yang datang melebihi kapasitas mall itu sendiri. “Takut ada apa-apa,” kilah Dody, yang mencipta semua lagu di album pertama ini.

Kini, KANGEN Band tak perlu pusing soal distribusi. Lewat Warner Music Indonesia yang akhirnya menggaetnya, mereka merilis album utuh bertitel Tentang Aku, Kau & Dia [2007]. Diproduseri Harry Tasman dan Youngky, album pertamanya ini masih menawarkan materi yang tidak neko-neko. Lagu-lagu seperti Tentang Bintang, Selingkuh, Penantian Yang Tertunda, Jika, Bidadari Surgaku, Menunggu dan Petualang Cinta, dianggap mewakili perasaan banyak anak muda sekarang. “Khususnya untuk laki-laki yang disakiti perempuan,” repet Dody tersenyum.

Tentu bukan band ndesit lagi sekarang. KANGEN Band mulai kerap meramaikan banyak acara di Jakarta [dan Jawa]. Yang perlu jadi catatan, jangan sampai deh jadi band ‘kapal selam’ seperti banyak band baru lain. Muncul sebentar, dan kelamaan tenggelam. Mungkin juga perlu berfalsafah, biar ndeso yang penting ngangenin.

haaaaaaaaaaaaaa poning mau faham , tapi best…

Advertisements

mummy wish list….

huuuuuuuuuuuuuuuuuu dah nak raya kan?? kan?? kan??
mummy ada a few things dlm kepala otak nak mintak kat daddy…

ni baju raya..hehhe dah dapat dahh..tq ekk daddy dah terus antar kat toilor…
OCD Draculla grey

ni tudungnya, zahra colection, tp dah dapat yang lain, tak kira nak yg ni gak ekk….
b248a124

bestnya klu dapat yang macam nih..uawwwwwwwwwwwwwww
020420091370

between me and him…

me?? a.k.a i lah tuu…malam ni macam tak boleh tido, dah terlena depan pc ni td pastu tersedar belum solat isya’ thanks Allah menyedarkan hati nurani hambamu yang lalai seketika, dah solat mata ngantuk jiwa takmo tido, dah landing kat sebelah adik ngan abang td tp hati ni berkata2 nak jump to my pages nih..aduhhhh….

kenapa tajuk gini?? entah malam2 mulalah emo tak pasal, ngade lebih, dear darling hubby tido kat luar lepas tengok harry potter part 5 sambung pulak the making of, the half blood prinze..huuu romantika betul lak kali ni, takleh le nak bawak ielham, never…between me n himm…?? aiseh tertanya balik lah….

between me n him ada ielham, ada izzach, mmmg streess ada boys macam deorang, adik dah mula notty,abang lagilah…kadang2 hilang darah rasenya sbb perangai deorang,penat melayan, klu deorang tido barulah terasa siket aman damai, nikmat dunia…letih tak hilang, belum badan dapat rest deorang terjaga dah….kadang2 tu yang need some rest n funn , i felt fun betul2 fun bila dapat arms my hubby, mmg betul2 rase syurga kat situ klu letak kepala mesti lena je…but..he dont like it as before, panas, rimas, dulu baru2 kawen bolehlah manja2 sakan bagai nak rak, skrg bila ada anak ada je lah yang tak kena, malu ngan anak…

sekarang i selalu gak emos sendiri, kadang2 lepas solat berdoa sampai nangis2 mohon Allah beri kan kekuatan yang paling kuat untuk mengharungi hidup, bukan mudah sebenarnya nak jadi manusia ni, tambah2 mummy dan wife orang…sgt letih, sgt sedih, sgt bosan, sgt muak, menyampah semua ada tapi kadang2 je, yang selalu suka lah gumbira tengok anak2 makin lama makin bijak dan membesar …lasak?? aiyooooo memang lah lasak macam en baha pengarah belia tuh cakap kalau u dapat anak yang diam sugul lagi u risau………………..

me…hehhe i nak sgt, sgt, sgt sambung study, dulu?? tak payah lah pikir masa lampau, semua dah berlalu yang peling penting yang menunggu kat depan tu…bukanya i nyesal kawen awal tapi i nyesal sbb tak pikir panjang sebelumm buat sesuatu keputusan, mmg nya i tak rugi kawen ngan my dear darling hubby, sbb he’s like a dibo….the big gift dragon…huuuuuu dia my kesayangan, my everything,mmg i dah ada segalanya, husband, kids but i cant help my parent, i can make them happy…becouse of that i have do somhing….i tried to make it easy n happy jurney for 4years begin…………..i hope ..realy hope……………..http://www.upsi.edu.my/