ielham dan coffie

hmmm sekarang ielham bukan main addict ngan coffie, geram lah kadang coffie/nescafe yang disimpan dlm frezz tu jadik minuman dia, siap tinggalkan mug kecik dalam frezz tujuan senang nak amik air coffie tu dari mug daddy dia yang gedabak tu, bukan suka2 buat bg daddy dia minum tapi kesian sejak daddy jaga cc malam2 start pukul 8 tu daddy dah minum seteguk 2 yang panas punya pastu tinggalkan kat dlm frezz kadang2 dia boleh terlupa air dia dlm frezz….air yang berbaki tu yang jadik habuan untuk ielham disiang hari……..
bila mummy buatkan milo, ielham minum jugak, ok lah milo tapi yang tak tahan nya ielham perut dia tak sesuai dgn milo sbb akan kerap doo doo cair plak tu, dia cakap dia sakit perut…macamana mummy nak buat, klu buatkan sedikit takut tak cukup plak untuk sampai ke 1pagi, kalau bawa ke cc nanti semut banyak tak kuasa mummy spray semuat tiap pagi waktu kemaskan cc….klu larang dia, dia ambil sendiri…tengok2 dah minum je dah ngan mug kecik dia…cemana ekkk, mummy takut je klu kafein dlm nescafe atau coffie tu bg effect tak baik kat dia….

10012009931

Kafein & Anak Anda
Risiko akibat kafein berbeza
Oleh Hafizah Iszahanid

MUNGKIN anak anda gemar menikmati secawan kopi setiap pagi sebelum ke sekolah atau anda yang membancuhkannya setiap malam sebagai teman mengulangkaji pelajaran.

Kesan pengambilan kafein pada setiap individu berbeza, tetapi secara umumnya kanak-kanak dan dewasa memiliki kesan yang hampir sama. Walaupun tidak ada garis panduan pengambilan kafein untuk kanak-kanak di Malaysia, di Kanada, kanak-kanak tidak dibenarkan mengambil lebih daripada 45 miligram (mg) kafein sehari.

Jumlah itu bersamaan dengan kuantiti kafein yang dijumpai dalam 355 mililiter (ml) minuman soda atau empat coklat bar dengan berat 43 gram.

Kafein boleh ditemui dengan jumlah yang banyak dalam kopi (54 peratus kafein dalam kopi), tetapi ia juga boleh dijumpai dalam teh, coklat, minuman koko, sesetengah minuman ringan, yang kandungan kafeinnya tidaklah sebanyak dalam kopi.

Perlu dijelaskan, kafein memiliki risiko kesihatan terhadap sesetengah pengguna. Anak kecil misalnya lebih sensitif kepada kafein kerana mereka tidak terdedah kepada bahan itu berbanding orang dewasa.

Bagi kebanyakan doktor perubatan pula, mereka menyarankan wanita hamil dan ibu yang menyusukan bayi patut mengurangkan pengambilan kafein. Walaupun dalam jumlah sedikit atau sederhana belum dapat dibuktikan boleh mengganggu bayi, tetapi yang selalu ditegaskan dalam kebanyakan kajian, kafein boleh memburukkan masalah jantung atau saraf.

Prof Suhaila Mohamad dari Fakulti Sains dan Sains Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), berkata kafein bersifat diuretic (tindakan yang menyebabkan banyak air dikumuhkan).

“Bagi orang dewasa pula lazimnya sifat yang diuretic menyebabkan individu yang mengambil kafein akan kerap membuang air kecil,” katanya.

Prof Suhaila berkata, bagi kanak-kanak, 憄erkenalan� dengan kopi sepatutnya dimulakan hanya pada usia mencecah lapan tahun.

Bagaimanapun, katanya bagi teh dan koko, pengambilan daripada awal tidak menjadi soal kerana kita juga perlu seimbangkan pengambilan makanan. Apatah lagi, teh dan koko mengandungi ejen anti oksidan yang baik untuk kesihatan.

“Ibu yang menyusukan bayi boleh mengambil minuman berkafein kerana kemungkinan kafein boleh membantu melancarkan lagi aliran susu kepada bayi. Kesan kafein pada bayi yang menyusu badan tidak menggugat kesihatan,” katanya.

Difahamkan meminum kopi lebih dari­pada tiga cawan boleh meningkatkan risiko barah, tetapi setakat ini tiada kajian saintifik yang menyokong kenyataan itu. Kajian hanya dijalankan kepada mereka yang gemar minum kopi dan sebaliknya, yang mana didapati orang minum kopi memiliki ingatan lebih baik.

Bagaimanapun, Prof Suhaila berkata, dalam apa juga pengambilan makanan sekali pun, sifat bersederhana adalah lebih baik kerana setiap perkara itu ada keburukan dan kebaikannya.

Kesan pengambilan kafein
Pakar Pemakanan Pusat Perubatan Pantai, Kanimolli Arasu, berkata kesan pengambilan kafein bergantung kepada kekerapan dan jumlah pengambilan bahan itu.

“Lebih tinggi kesan kepada kanak-kanak kerana saiz tubuh mereka yang kecil. Kafein cepat diserap dan mudah didistribusi kepada seluruh badan dalam masa yang singkat pada kanak-kanak berbanding orang dewasa,” katanya.

Beliau berkata, secara umum, kanak-kanak yang mengambil terlalu banyak kafein seperti minuman berkarbonat akan kurang minum susu. Ini menyebabkan pengambilan nutrien seperti kalsium berkurangan.

“Selain itu, pengambilan minuman berkarbonat yang banyak menyebabkan obesiti dan kerosakan gigi kerana minuman itu bukan saja mengandungi kafein malah mempunyai kandungan gula yang tinggi,” katanya.

Justeru, sifatnya yang diuretic, minuman berkafein memang tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Beliau berkata, cara terbaik untuk mengurangkan kafein dalam diet kanak-kanak ialah dengan menggantikan minuman berkafein dengan air, susu, jus buah-buahan segar.

Kesan pengambilan kafein yang sedikit

Mengganggu corak tidur.

Meningkatkan degupan jantung.

Meninggikan tekanan darah.

Kerap membuang air kecil.

Tangan terketar-ketar perlahan.

Kurang selera makan.

Kesan pengambilan kafein dengan jumlah yang banyak

Resah dan gelisah.

Sukar menumpukan perhatian.

Sakit kepala.

Sukar tidur.

Keliru dan kadang-kala berhalusinasi.

Kafein dalam pemakanan

Secara umum kafein lebih banyak ditemui dalam kopi (54 peratus), teh (43 peratus), minuman kola dan ­­ubat-ubatan (3 peratus). Kafein biasanya ditambah dalam sesetengah makanan dan minuman sebagai perasa. Ia menyumbang kepada profil perasa makanan itu secara keseluruhannya.

Fakta: Kafein

Kafein adalah sejenis 憉bat� (drug) yang dihasilkan secara semula jadi dalam daun dan biji benih. Ia juga boleh dihasilkan secara tiruan dan ditambah ke dalam sesetengah makanan. Kafein dikategorikan dalam kumpulan ubat yang sama dan kadang kala digunakan untuk merawat lelah.

Bertindak menstimulasi sistem saraf tengah menyebab­kan peningkatan dalam degup jantung dan sifat waspada (alertness). Kebanyakan orang yang sensitif dengan kafein mengalami pertambahan dalam tenaga dan 慹levation mood�.

Ada dalam daun teh, biji kopi, coklat, kebanyakan minuman soda dan sesetengah ubat melegakan kesakitan. Dalam bentuk semula jadinya kafein berasa pahit. Tetapi kebanyakan minuman berkafein yang kita nikmati kini sudah melalui proses untuk menyingkirkan rasa pahit itu. Majoriti remaja yang mengambil kafein menerusi minuman soda, juga mengalami pertambahan jumlah gula dan perasa tiruan.

Fakta: Jumlah kafein dalam minuman
Kopi yang disaring (250ml) 200-250mg
Kopi yang ditapis (250ml) 100-150mg
Kopi segera (250ml) 80-150mg
Kopi tanpa kafein (250ml) 4-8mg
Teh (250ml) 20-200mg
Teh ais (350ml) 12-28mg
Minuman kola (375ml) 30-75mg
Minuman untuk tenaga 375ml 150mg atau lebih
Coklat panas (250ml) 10mg
Coklat bar (200gram) 60mg

Muka surat: [1]
Versi Penuh: Kafein & Anak Anda

Advertisements

2 thoughts on “ielham dan coffie

  • salam mama adam…
   thanks ye , saya ada masuk juga blog diana
   hheheh..frenz ye….
   doakan diana selamat untuk melahirkan 2nd baby nanti…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s