Archive | December 2009

here i come….

dah tutup semua buku 2009 kita bukak buku baru 2010…yihaaaaaaaaaaaaa walaupun hari ni bukanlah hari yang baik saya kira bad mood ok!!!!! banyak menda yang buat muka saya jadik masammmm mencuka…walaupun tak suka tapi mmggg saya not in mood….huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, pagi2 dah melepak kat cc dgn izzach izzuddyn yang twice kena mandi sbb asik uk uk uk je kerja dia, sampai habis baju pooh bear tadi basah kena ukuk dia…
dah on shiff awal hari ni, mandi pun blum, biasalah ramai org kat umah kena tunggu turn walaupun sapa cepat dia dulu tapi saya sgt malas hari nih…malas nak bfast pun biarlah perut mogok jap sbb takdak mood, malas nak buat ape benda…malas nak makan malas nak ngadap muka hubbymalas dan malas malasss malassssssssssssss……

isnin 4/1/2010 ni ielham kena gi taska 1 menda pun belum prepared untuk dia, cadangnya nak beli bag sekolah dia hari ni, tumble air ngan botol susu yang baru tapi pk pk balik botol tu kena kiv dulu sbb dah masa dia kena stop menyusu membotol, klu nak susu sila minum dalam cawan sahaja yek mohamad ielham…salam punya test toilet training dia ok, done tapai sekali dia terkucil 3 titik kat dapor, kira lulus gak lah mummy bg 90% for u, hari ni sila jangan carik pasal ok, mummy takde mood nih kang tak pasal jadik mummylion kang…ni pun adik u dah kena babap lebih dfari 3 kali sbb pandai2 pergi off pc mummy nih….

malam tadi gerhana bulan ekk?? sempat search pic gerhana bulan nih layankan je lah yek, hati saya pun tengah gerhana nih……. 😦 malam tadi saya tak sempat menyaksikanfenomena bluemoon yg bersejarah nih, setiap 19 tahun ok!! kerana saya telah pun nyenyak tido bersama 2 anak tersayang….

Gerhana bulan sebagian akan terjadi di hampir seluruh wilayah Eropa, Afrika dan Asia tepat pada malam pergantian tahun, 31 Desember 2009 mendatang.

gerhana bulan terjadi rata-rata dua kali setahun. Gerhana bulan hanya dapat diamati penduduk di setengah permukaan bumi, karena adanya perbedaan waktu. Ketika bayangan bumi tepat mengenai permukaan bulan, saat itulah gerhana terjadi.

Saat matahari terbenam, bulan purnama akan terbit dari barat daya. Sekitar pukul 06.17 malam Jumat waktu lokal, bulan mulai memasuki bayangan bumi, meskipun belum terlihat mata telanjang. Pada pukul 07.52 malam, bulan mulai memasuki bayangan tergelap bumi yang disebut umbra. Gerhana sebagian terjadi tepat pada pukul 08.32. Selanjutnya bulan akan meninggalkan umbra pada pukul 08.53. Sisa bayangan terakhir gerhana akan menghilang pada pukul 10.28 malam.Pada awal pagi 1Jan 2010 ini, Bulan akan mengalami proses gerhana sekali lagi. Kali ini ia merupakan gerhana bulan separa sahaja. Kemuncaknya akan berlaku pada jam 3.24 pagi waktu Malaysia.

Sebanyak 8 peratus daripada Bulan sahaja akan berada di dalam bayang-bayang umbra. Namun, ia cukup menarik untuk dicerap kerana Bulan penuh akan kelihatan sompek sedikit di awal-awal pagi tahun baru masehi.

Menarik kali ini ia berlaku ketika fenomena di panggil “Blue Moon”. Untuk “Blue Moon” berlaku amat jarang, iaitu setiap lebih kurang 2.5 tahuhn. Untuk ia berlaku pada awal tahun baru masehi lagi jarang, iaitu setiap 19 tahun. Dan mengikut maklumat dari NASA, untuk 1000 tahun akan datang, kombinasi Blue Moon dan Gerhana Bulan akan berlaku hanya 11 kali sahaja, atau sekali dalam setiap 19 tahun!

Para pengamat di seluruh belahan dunia membuat penyesuaian waktu tergantung wilayah waktu masing-masing. Warga di daratan Australia kemungkinan menyaksikan gerhana bulan sebelum bulan terbenam menjelang dini hari pada 1 Januari 2010. si
li lih.at disi.ni……..

end of this year….

welcomes…yaAllah habis dah 2009, kejap je rase, kejapp ke??hmmmmpppp semua plans dan ada kat kepala harap2 semuanya akan jadi kenyataan…dan mummy kena giat usaha untuk tambah pendapatan sbbnya ielham akan masuk taska…ohoooooooo yihaaa tercapai jugak hasrat nak bg dia sekolah mase 4 tahun, isnin depan pendaftaraan harap2 anak mummy akan behaved dan tak menangis nak ikut balik..yaAllah tak dapat nak dibayangkan, sbb mmglah dia tu tak pernah berenggang ngan mummy….
oleh kerana ielham dah masuk taska tinggal si kicik jek kat umah yang lasak gila2 tu, so mummy boleh buat something macam jual abc ke, nasik lemak ke ataupun plan yang ke2 tu lulus, maka mummy akan mengajar lah sementara, kkeke berangan lah woii borang pun tak hantar lagi..pigirahhhhh… lol

last punya ambition nak tanggalkan botol ngan diapers dia pun belum tercapat, and the end of days of 2009 nih mummylions nih terhegeh2 suh anak lions tu tak pakai diapers dia…omg…dia buleh pun stay kat toilet for 2mins nak lepaskan batu dlm perut dia, buleh pun, jap lagi nak kena tengok nih sbb dia tengah syokk mimpi tu kang bangun menangis tak pasal basah tilam… 🙂
.
all workship plan ngan jabatan belia tu pun dan generally close sbb next year kementerian pun tak de sumber lebih, dgn skim perantis giat MARA nih pun dah 3 bulan jalan tapi still tak dapat apa-apa,
mummy tunggu sbbb next january my hubby birthday..klu lh dapat bg something kat dia, alangkah bestnya…banyak betul angan2…. :p, mmg semua barang hubby tak berganti pun, walaupun duit hari tu ber k k dalam poket, hmmmpppp nyesal dan nyesal tak guna, bukan buleh reverse balik semuala..klu lah mummy ada kuasa….?? 😦

next januari mummy agak takut siket sebab persekolahan dah bermula, takut income cc jadik kureng dari sekarang….walaupun rezeki tu di tangan Allah mummy takut jugak..alahaiiiii macam2 nak kena settle nih..pening gak kepala…..sekarang pun ala-ala suam suam kuku jek ni, ye lah mummy tak harap sgt lah sbb cc pun dah banyak kat kawasan mana2 pun sekarang, lagi murah dari kami punya rm2 perjam ok!!!…bolehlah buat kat pekan …hmmmppppp janganlah berputus asa kita nak mencari rezeki…untuk anak dan keluarga…:(

next..plan untuk rumah hari tu ingatkan menjadi tapi rezeki belum ada ni pun macam2 problem lagi ngan bizness nyorok2 kami nih..takpelah mummy faham keadaan belum sesuai lagi…lagipun nak pindah nih bukan senang, office dan lubuk kitaorg kat sini nak pindah tempat lain, sekarang pun kat cc je dari pagi sampai hubby balik rest for magrib hubby plak sambung sampai kol 3am, klu 3am nak balik tempat lain haru gak, kang dia tido umah mak, i plak tertunggu-tunggu dia balik…uwaaaaaaaaaaa tidaklah……

the plan for having newborn baby..oh no, belum lagi lantak lah semua nak sounds belum mahu lagi takat nih, sbb nya, hanya diri sendiri dan hubby yang tahu sebabnya, saya amatlah mahu beranak ramai tapi keadaan belum sesuai lagi…mmg rugi beranak siket ni, esok dah tua2 baru tahu sakitnya menanggung rindu bila pandang kiri kanan izzach ngan ielham entah ke mana kehidupan dia, nak ke dia balik jenguk mummy daddy nih nak nak dah ada wife..oohhhhhhhhhhhhhhhhhhhh cemana nih?? sabar je lah Allah dah tetapkan dah nasib kita nih cuma pandai2 kaki nak memilih langakah kanan ke kiri…hmmppp 😦

next my plan nak kuruskan balik badan yang menembam macam pokok bunga dapat baja banyak nih, heheheh berat pun hampir56kg ko….amik hubby pun kata mummy tembammm…hhhehe malu jek, cemana nak kurus hari2 masak makan nak2 lak anak2 teruna tu hantu cheeze…sampai ielham skrg dah mummy catu roti cheeze dia, klu tak tu hari2 mahu sandwish buh cheeze gara2 iklan kat tv ielam pun menguak-nguak mintak nak roti ngan chezze…tapi sgt suka sbb dia mmg mkan dgn licin, takut mummy sok sok u nak lari pun tak buleh hammm….hehehhe lagi 1 sata kena ubatkan mata saya nih jadik nampak semula macam dulu ni nak tulis ni nak baca kat pc pun tertelek2, pasal tu nampak banyak taip salah nih dok preview banyak kali cari erorr…

dah klah habis lah bebel untuk dii sendri, happy birthday for my blog, i love u, i hope i can hugs and touch u till end of my life, skrg takdak nak nyorok diary bawah tilam lagi dah macam dulu2….hehheheh …ada mase saya aklan menulis lagi, jumpa lagi dia tahun yang baru,maafkan saya sahabat2 semua andainya apa yang tertulis disini terdapat kata-kata yang kurang menyenagkan bg sahabat saya semua, walaupun tak ramai yang tahu blog nih, namun saya tetap menghargai penyinggahan kalian kat blog saya yang tak pro lansung nih…hehhehe 🙂

note untuk hubby ku…. abangku tersayang……mummy menangisihi abang apa adanya, harap semua impioan kita akan jadik kenyataan dah kena tutup segala zaman 2009 nih yang baik kita jadikan ikhtibar mana yang buruk kita jadikan dia pengajaran dalam hidup kita nih, klu mummy merajuk tu harap2 diampunkanlah yek, sesekali pujuk lah mummy yang busyuik nih..kkekekeke, i love u muahhh muahhh muahhhhhh muaaahhhhh muahhhhhhhhhh darap sejuta lionn lionn…

mummy……jom pergi taman…

ielham dua minggu dah request nak main kat taman thomas katanya, taman nih kat tampin dlm 20min lah dari umahbanyak kali dah pergi bawak dia main kat sini, memang best tempat nih, dia punya tempat mainan tu punya besar tak henggat, tak caya jom layan…………..

the intro ni sebahagian je tau, klu tengok real mmg melampau besarnya,,,,,

ielham panggil taman thomas sbb ada kereta api lama kat sini….kebetulan di hujung sana ada pengantin tengan buat outdoor, malu2 jek nampak pengantin tu… :p

ni sorang mamat ni kelam kabut carik tang mana nak naik….

ha tuh jumpa dah tempat naik…hehhehe, kata nak main lepas kepak so mummy pun lepas kepak kat adik, buat lah apa u nak buat..kuikuikui

sorang ni takyah cakap lah, advance mummy plak terpanggil panggil…abang u kat manerrrr??? :p

takut plak mummy tengok dia boleh turun ikot tangga nih, laju plak tuh…

ni dia tengah brief kat makndak dia cemana nak main slide tu…..wahh!!! :p

laju tul abang kejar adik…. :}

makndak pun suka…..

mummy pun sukaaaaaaa….

makndak ngan kawan dia….

ni pose cover tembamm :p

susah betol nak pegang budak kecik nih….

sibuk sgt nak naik..haaaaaaaa meraung kena tinggal kat atas tuh….

hah naik jgn tak naik……….

habiss dah, nanti sambung lagi ada kicik tgh on semua pc kat luar tuh….naya je kang kena babap tangan, konon meraung tak henggat mummy dera dia lah tu konon….grrrrrrrrrr siap dia…:p

mummy’s flying stories 2

hahhaah hari ni nak sambung habis lah….ok done part kat tiara beach tu skrg nak sambung jalan2 kat terminal one ngan makndak dan anak2….dah2 carik barang semua tu kat parkson kitaorg gi makan kat jusco sbb nak carik guardian yang ada jual bedal silky girl makndak yang shopping, mummy belanja makan jek….tarakkkk lebeh,teringin gak baju kat parkson mase YES…Year End Sale….best2 plak cantek2…tunggu daddy nak belanja heheheh yek darling??

abang….adik macam nak je car blue nih..power kan?? :p

sambung makan kat jusco seremban 2, tak cakap pun semua org tahu makan kat mane…anaknda saya sgt suka chezy waggest dia…sebab tu lah, niat nak gi jonnys tp kang tak pasal berasap tangan ielham… lol

ohhh my….pic foods lah plak….

ni ielham nya….

ni mummy punya hot rod…best lah sos dier…nyummmm

ni makndak dia punya….jom jimat set a…hehhe hapal aku… lol

sorang makan sambil mencari teman………..

besar nganga u………

si kenek tengah tido lepas mengamuk bagai nak rak dlm kereta nak milk me milk me….haiyooo…

pastu ielham rent car ni rm3 per 5min…..lawak anak haku…

ni jek mummy sempat rembat, baju2 ngann pjamas ielham yang lama dah tak tukar, asik beli adik punya, berlubang lubang dah seluar ngan baju dia, tambah2 ada kenek yang geget abang dia..sian anak ayung saya walaupun notty mummy selalu marah u, u tetap kat hati mummy nak…. adehhhhhhh swingggg!!!

jap lagi nak sambung, bg izzach makan pasta jap…..

mummy’s flying stories…..

hahha, tajuk tak henggat, nak ceta pasl hold weekdays hari tu, mummy jalan2 gak heheh ada yang dgn anak2 ada takde anak2, mummy ngan daddy jek…
cerita pertama : wann ielham ada seminar kat pd, stay kat tiara beach resort, tak plan pun nak jenguk dia, last2 dia sms lala yang dia terjatuh glupppp…mummy pun sedikit cemas lah kelam kabut, call call dia tak pape cuma kasut dia patah..heheh mak mak…banyak2 kasut kakak belikan mak pakai kasut lama gak kenapa?? last2 call lah my darling hubby kat tempat kerja, dia kata ok lah kita belikan kasut mak jap lagi abang balik kita gi pd, pd ngan rembau pun tak jauh manaer…heheh i sgt suka dan syggggg kat abang…muahhhhhhhh….

ni lah mak dgn kawan2 dia……deorang ni kan mmg rapat gila, dan perangai pun sama….satu kepala…hehhe

mummy ngan makndak pun berfoya-foya….ambil kesemptan yang tak berapa sempat..heheh

tengoklah sendiri bakal atlet ni, berlari jek tau dia, ngan belakang baju yang kotor dan basah…hissssss….

ok done, tetiba my darling hubby datang ..wangi2 br lepas shower and says, cepat cepat!!!!! harus berebut pc..so tak dpat le nak conti next story ni yek……nanti2 lah buat entry lain ptg kang, sbb pc server mummy tak dapat upload pic lah lembab sgt2, tu le dulu lagi dah request laptop ngan abang…abang tak makbulkan..hhuuuuuhuh!!! babaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii all :p

~mawaddah~kalau tuhan kita kenali….

Kalau Tuhan kita kenali,Kasih sayang dan peranan-Nya,Kalau Tuhan kita fahami,Keagungan dan kekuasaan-Nya
Kalau Tuhan kita rasakan,Betapa Dia sangat cintakan hamba-Nya,Kita akan sanggup berjuang, sanggup mati kerana
Kita akan sanggup berkorban apa saja kerana-Nya

Kalau Tuhan dikenali ,
Cintailah Tuhan,Dia adalah segalanya,Korbankanlah apa sahaja kerana-Nya

Cintakan Tuhan, Cinta paling mahal,Cintakan selain Tuhan, cinta murahan

Kalau Tuhan kita kenali,Dialah segala-galanya,Kalau Tuhan kita fahami
Dialah Pengurus seluruh keperluan kita,Kalaulah kita faham,Tuhan ini siapa sebenarnya
Kita akan sanggup menerima ujian kerana-Nya
Kita sanggup buat apa sahaja demi cinta pada-Nya
Kita akan sanggup menderita demi cinta pada-Nya
Cintakan Tuhan cinta yang abadi,

yaAllah yarabbi lama betul tak dengar lagu2 kumpulan mawaddah nih, nasyid dia mmg best gila zaman2 study kami mmg suka sgt2 ngan nasyid dan lagu2 agama dia…..ni skrg kemarul datang sbb lala nak perform nasyid, suh dia bawak lagu nih…..best gila……………