here i come….

dah tutup semua buku 2009 kita bukak buku baru 2010…yihaaaaaaaaaaaaa walaupun hari ni bukanlah hari yang baik saya kira bad mood ok!!!!! banyak menda yang buat muka saya jadik masammmm mencuka…walaupun tak suka tapi mmggg saya not in mood….huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, pagi2 dah melepak kat cc dgn izzach izzuddyn yang twice kena mandi sbb asik uk uk uk je kerja dia, sampai habis baju pooh bear tadi basah kena ukuk dia…
dah on shiff awal hari ni, mandi pun blum, biasalah ramai org kat umah kena tunggu turn walaupun sapa cepat dia dulu tapi saya sgt malas hari nih…malas nak bfast pun biarlah perut mogok jap sbb takdak mood, malas nak buat ape benda…malas nak makan malas nak ngadap muka hubbymalas dan malas malasss malassssssssssssss……

isnin 4/1/2010 ni ielham kena gi taska 1 menda pun belum prepared untuk dia, cadangnya nak beli bag sekolah dia hari ni, tumble air ngan botol susu yang baru tapi pk pk balik botol tu kena kiv dulu sbb dah masa dia kena stop menyusu membotol, klu nak susu sila minum dalam cawan sahaja yek mohamad ielham…salam punya test toilet training dia ok, done tapai sekali dia terkucil 3 titik kat dapor, kira lulus gak lah mummy bg 90% for u, hari ni sila jangan carik pasal ok, mummy takde mood nih kang tak pasal jadik mummylion kang…ni pun adik u dah kena babap lebih dfari 3 kali sbb pandai2 pergi off pc mummy nih….

malam tadi gerhana bulan ekk?? sempat search pic gerhana bulan nih layankan je lah yek, hati saya pun tengah gerhana nih……. 😦 malam tadi saya tak sempat menyaksikanfenomena bluemoon yg bersejarah nih, setiap 19 tahun ok!! kerana saya telah pun nyenyak tido bersama 2 anak tersayang….

Gerhana bulan sebagian akan terjadi di hampir seluruh wilayah Eropa, Afrika dan Asia tepat pada malam pergantian tahun, 31 Desember 2009 mendatang.

gerhana bulan terjadi rata-rata dua kali setahun. Gerhana bulan hanya dapat diamati penduduk di setengah permukaan bumi, karena adanya perbedaan waktu. Ketika bayangan bumi tepat mengenai permukaan bulan, saat itulah gerhana terjadi.

Saat matahari terbenam, bulan purnama akan terbit dari barat daya. Sekitar pukul 06.17 malam Jumat waktu lokal, bulan mulai memasuki bayangan bumi, meskipun belum terlihat mata telanjang. Pada pukul 07.52 malam, bulan mulai memasuki bayangan tergelap bumi yang disebut umbra. Gerhana sebagian terjadi tepat pada pukul 08.32. Selanjutnya bulan akan meninggalkan umbra pada pukul 08.53. Sisa bayangan terakhir gerhana akan menghilang pada pukul 10.28 malam.Pada awal pagi 1Jan 2010 ini, Bulan akan mengalami proses gerhana sekali lagi. Kali ini ia merupakan gerhana bulan separa sahaja. Kemuncaknya akan berlaku pada jam 3.24 pagi waktu Malaysia.

Sebanyak 8 peratus daripada Bulan sahaja akan berada di dalam bayang-bayang umbra. Namun, ia cukup menarik untuk dicerap kerana Bulan penuh akan kelihatan sompek sedikit di awal-awal pagi tahun baru masehi.

Menarik kali ini ia berlaku ketika fenomena di panggil “Blue Moon”. Untuk “Blue Moon” berlaku amat jarang, iaitu setiap lebih kurang 2.5 tahuhn. Untuk ia berlaku pada awal tahun baru masehi lagi jarang, iaitu setiap 19 tahun. Dan mengikut maklumat dari NASA, untuk 1000 tahun akan datang, kombinasi Blue Moon dan Gerhana Bulan akan berlaku hanya 11 kali sahaja, atau sekali dalam setiap 19 tahun!

Para pengamat di seluruh belahan dunia membuat penyesuaian waktu tergantung wilayah waktu masing-masing. Warga di daratan Australia kemungkinan menyaksikan gerhana bulan sebelum bulan terbenam menjelang dini hari pada 1 Januari 2010. si
li lih.at disi.ni……..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s